017-423 8980 vitaminurul@gmail.com

Sejak akhir-akhir ini, fibroid atau cyst bagaikan sudah menjadi perkara biasa di kalangan wanita termasuklah wanita-wanita di Malaysia. Cyst sering kali dikaitkan dengan masalah kesuburan dan juga period pain yang kuat, yang mungkin juga disebabkan oleh masalah lebih serius iaitu fibroid. Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintis yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku.

Ovarian Cyst

download-21

Ovari yang mempunyai cyst

download-11

Pelbagai saiz ovarian cyst yang dikeluarkan dari rahim wanita

Fibroid

where-fibroids-grow

Bahagian-bahagian di mana fibroid boleh tumbuh di dalam rahim wanita

images2

Sesetengah saiz fibroid adalah sangat besar

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor.

Antara 4 Faktor Utama adalah :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

Fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cyst.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

plastics_blog

– phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
– racun serangga (pesticides)
– tobacco by products.

3. Obesiti

obese-women_992046c1

Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser dan juga pelbagai penyakit kronik yang lain. Peningkatan 5kg sahaja dari berat badan ideal juga menyebabkan risiko kematian pramatang meningkat.

4. Genetik

Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

– haid yang tidak teratur / berpanjangan
– sakit perut
– sakit ketika hubungan kelamin
– perut membuncit
– pendarahan abnormal

Pada kebiasaannya, fibroid atau cyst tidak memerlukan pembedahan sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan atau menyebabkan gangguan kepada fungsi sistem lain seperti saluran kencing, sistem usus dan sebagainya, berbincanglah dengan doktor pakar anda, kemungkinan besar anda perlu melakukan pembedahan.

Bagaimana untuk mengelakkan fibroid atau cyst memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Kita boleh mengambil beberapa langkah untuk mencegah fibroid atau cyst. Apa lagi jika anda telah di diagnosis mempunyai fibroid atau cyst, anda 2 kali ganda perlu mengamalkan langkah-langkah berikut. Antara langkah yang dapat membantu adalah :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, karbohidrat ringkas , garam, kafein dan alkohol.

2. Makan buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan – fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau tidak menjadi perokok pasif. Minta suami untuk berhenti jika dia masih merokok.

6. Elakkan penggunaan kosmetik, bahan pencuci, penggunaan plastik atau polisteren untuk makanan dan banyak lagi sumber xenoestrogen.

 

Antara supplement Shaklee yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst:

20150421_011344

1) GLA COMPLEX: Sumber Omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan membantu kestabilan hormon. GLA dari sumber minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari Evening Primerose Oil (EPO), kerana EPO mengandungi kandungan GLA yang lebih rendah.

2) SUSTAINED RELEASE VITAMIN C PLUS: Sebagai bahan antioksidan untuk melawan radikal bebas didalam badan kita. Selain itu, Vitamin C juga meningkatkan daya ketahanan dalam tubuh kita serta mempercepatkan proses pemyembuhan.

3) VITAMIN E: Nutrien yang menguatkan sistem imunisasi tubuh, lebih-lebih lagi Vitamin E Shaklee dilengkapi dengan Selenium dan ekstrak biji anggur yang merupakan antioksidan yang kuat dan merupakan salah satu pertahanan tubuh terhadap radikal bebas.

3) OMEGA GUARD: Anti radang

 

Jika anda salah seorang wanita yang mengalami masalah fibroid atau cyst ini, anda disarankan untuk mengamalkan suplemen di atas untuk mengawalnya daripada terus membesar di dalam rahim, supaya pembedahan bukanlah kaedah yang anda harus pilih di kemudian hari nanti.  Dapatkan supplement Shaklee anda dari kami dan konsultasi lengkap sepanjang penggunaan disediakan.

Shaklee Independent Distributor:
 
NURUL ZAKEYAH ,
WhatsApp/sms: 017-423 8980
COD: KLCC, Batu Caves & Gombak
vitaminurul@gmail.com