017-423 8980 vitaminurul@gmail.com

FUNGSI PROTEIN KEPADA TUBUH MANUSIA

fungsi protein 2

Sumber protein seharian kita.

Ramai yang tahu info asas iaitu pengambilan protein membantu menghasilkan sel baru, maka sel mati dan sel lama dalam tubuh/kulit dapat disingkirkan. Tetapi masih ramai yang tidak mengambil serius tentang fungsi protein yang sangat penting kepada tubuh kita. Mari kita selidiki apakah kebaikan dan fungsi protein sebenarnya dengan lebih mendalam, supaya kita tidak memandang remeh tentang pengambilan protein dalam menu seharian kita.

 

KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

fungsi protein 1

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein, ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

 

PENTINGKAH PROTEIN?

Badan kita memerlukan protein untuk membesar dan sihat! Protein adalah keperluan asas di dalam setiap sel hidup dan pembinaan blok organ tubuh kita. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum– protein diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

 

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

1. 66% Air
2. 25% Protein
3. 8% Lemak
4. 1% Kombinasi Mineral & Vitamins

 

RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM)

Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
Penyakit buah pinggang
Penyakit hati
Kolesterol tinggi
Tekanan darah rendah
Kandungan gula dalam darah yang rendah
Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
Ulser perut + usus
Luka lambat sembuh
Pengaliran darah yang tidak lancar
Penglihatan kurang baik
Badan menggeletar
Fatigue (Letih lesu)
Lemah
Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan

Oleh itu untuk mengelakkan simptom-simprom dan penyakit-penyakit di atas singgah, amalkanlah pengambilan protein yang cukup dari usia muda. Pasti semua di atas dapat dielakkan dengan izin Allah.

 

TAHUKAH ANDA ?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970 an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.
esp-soy-protein

Shaklee Energizing Soy Protein (ESP)

 

Shaklee Indipendent Distributor

NURUL ZAKEYAH
WhatsApp/sms: 017- 423 8980
COD: Batu Caves, Gombak & KLCC

vitaminurul@gmail.com