017-423 8980 vitaminurul@gmail.com

Penyakit jantung kekal sebagai sebab utama kematian di kalangan rakyat Malaysia sejak sepuluh tahun lepas (2005-2014) dengan mencatatkan 13.5 peratus kematian pada 2014 berdasarkan kajian Jabatan Perangkaan.Sinar Harian, 5 Disember 2016

cara mengatasi sakit jantung-1

 

Institut Jantung Negara (IJN) merekodkan sebanyak 300,000 pesakit jantung menerima rawatan sebagai pesakit luar sepanjang tahun lalu. Jumlah tersebut me­nunjukkan peningkatan berbanding yang dicatatkan pada tahun sebelumnya iaitu seramai 280,000 pesakit. Jumlah pesakit jantung di negara ini meningkat an­tara lima hingga tujuh peratus setiap tahun. Peningkatan ini amat membimbangkan memandangkan pe­n­yakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di negara ini. Ia bukan sahaja melibatkan golongan berusia malah golongan muda seawal usia 20-an.” – Utusan, 26 Feb 2017.

 

Fakta-fakta di atas cukup menakutkan jika kita berbicara soal sakit jantung. Jantung adalah organ kita yang bekerja sejak kita masih dalam kandungan ibu kita. Bila doktor scan perut mak kita, doktor akan cari degupan jantung kita dulu. Bila ibu kita dapat dengar degupan jantung tu, tidak terkata gembiranya perasaan ibu dan ayah kita bukan?

Jadi dah berapa lama jantung kita bekerja? Setiap detik sepanjang kita hidup bukan? Penat atau tidak bila kita asyik sakitkan jantung kita dengan memberinya kolestrol, viseral fat, stress dan lain-lain? Penatkah jantung kita jika kita tidak bantunya untuk kekal sihat?

Sakit jantung kini bukan lagi sakit orang-orang tua, malah petikan laporan Utusan di atas juga menyatakan sakit jantung juga melibatkan golongan muda seawal 20-an! Serangan jantung di kalangan umur 30-an kini dah jadi perkara biasa, biasa ye, bukan lagi perkara pelik.

 

CARA MENGATASI SAKIT JANTUNG

 

Cara mengatasi sakit jantung yang terbaik ialah dengan cara mencegahnya sebelum berlaku. Kesedaran untuk mencegah serangan jantung ini perlu dimiliki oleh semua orang. Berikut antara amalan kesihatan yang perlu diambil dari awal.

 1. Makan dengan sihat, amalkan diet seimbang seperti amalan suku-suku separuh.
 2. Bersenam dengan tetap, 4 kali seminggu sekurang-kurangnya 30 minit setiap sesi.
 3. Selalu periksa tahap kolestrol dan tekanan darah dan perhatikan gejala sakit jantung yang timbul pada tubuh anda.
 4. Kawal stress dan berhenti merokok.
 5. Ambil suplimen minyak ikan yang mengandungi Omega-3 yang berkualiti.

 

ASID LEMAK OMEGA-3, LEMAK SIHAT BAIK UNTUK JANTUNG

cara mengatasi sakit jantung-

Asid lemak Omega-3 adalah lemak yang baik yang diperlukan untuk menyokong fungsi normal tubuh terutamanya kesihatan jantung. Pengambilan Omega-3 dari awal adalah salah satu cara mencegah sakit jantung yang perlu diamalkan. Orang yang sihat memerlukan kira-kira 1,000-2,000 mg minyak ikan sehari.

Omega-3 dapat mengurangkan keradangan. Keradangan boleh merosakkan saluran darah dan boleh menyebabkan penyakit jantung. EPA & DHA terbukti melalui penyelidikan dapat memberikan manfaat berikut yang mana semuanya mengurangkan risiko penyakit jantung:

 

1) Membantu mengekalkan paras trigliserida (kolestrol) dan tekanan darah.

cara mengatasi sakit jantung 2

 

2) Meningkatkan pengaliran darah

cara mengatasi sakit jantung 1

 

3) Mengekalkan degupan jantung yang sihat.

cara mengatasi sakit jantung 3

 

Walaupun Omega-3 mempunyai pelbagai manfaat kepada kesihatan, ia adalah nutrien yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh. Oleh itu, pengambilan supplemen Omega-3 adalah penting. Antara sumber Omega-3 terbaikyang boleh didapati dari makanan ialah:

 • Minyak Ikan – Minyak ikan adalah sumber asid lemak Omega-3 penting. Minyak ikan banyak dihasilkan dalam bentuk suplimen, baik dalam bentuk cecair ataupun kapsul.

 

 • Ikan tenggiri – Tenggiri adalah jenis ikan laut berlemak tinggi dan paling tinggi omega 3 – bahkan lebih tinggi dari ikan salmon. Ikan tenggiri juga banyak mengandung vitamin B12 dan selenium.
 • Ikan Salmon – Ada dua jenis asid lemak Omega-3 yang penting iaitu EPA dan DHA. Kedua jenis asid lemak ini banyak ditemui dalam ikan. Ikan salmon adalah sumber yang kaya dengan lemak sihat termasuk Omega 3. Selain salmon, ikan tuna, herring, udang, makarel, trout, sardin, dll juga kaya dengan Omega 3.
 • Ikan sardin – Sardin adalah jenis ikan berminyak yang sangat berkhasiat dan mengandung hampir setiap nutrisi yang diperlukan oleh tubuh manusia termasuk  vitamin B12,   vitamin D dan selenium. Kandungan Omega 3 dalam sardin juga merupakan pilihan terbaik dari kumpulan makanan laut. Kita bercakap tentang ikan sardin segar ya, bukan ikan sardin dalam tin yang telah diproses lama dan dicampur dengan perasa dan MSG yang menyebabkan ikan sardin tersebut kehilangan kesemua khasiatnya.
 • Soya – Soya merupakan makanan berkhasiat, selain sumber protin kekacang terbaik, soya juga mengandungi nutrisi termasuk riboflavin, folat, vitamin K, magnesium dan kalium.

 

OMEGA GUARD SHAKLEE, SUMBER OMEGA-3 TERBAIK DI PASARAN

 

omega-guard-shaklee

Suplimen Omega-3 Terbaik, Omega Guard Shaklee.

 

Omega Guard Shaklee merupakan suplimen minyak ikan yang mengandungi spektrum lengkap asid lemak Omega-3 dengan ketulenan tinggi. Ia adalah nutrien yang anda perlukan untuk jantung dan badan yang kuat dan sihat. Di sini disenaraikan antara keistimewaan Omega Guard Shaklee berbanding suplimen minyak ikan lain yang terdapat di pasaran.

 

 • Kualiti terjamin – Minyak ikan bergred Farmaseutikal

 

 • Mempunyai DHA dan EPA yang tinggi – satu sajian mengandungi kepekatan 999mg Omega-3 (546mg EPA yang bermanfaat untuk kesihatan anda dan 360mg DHA yang penting untuk perkembangan dan fungsi normal tubuh).
 • Mengandungi 7 spektrum lengkap asid lemak omega tulen yang terhasil secara semulajadi seperti EPA, DHA & banyak lagi.
 • Penyulingan Molekul Berganda atau Triple Molecular Distillation untuk memastikan ketulenan dan kepekatan. Proses proprietari ini memekatkan Omega-3 dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti raksa, plumbum, kadmium, arsenik dioksin, PBC dan lain-lain bahan cemar.

 

 • Proses Triple Molecular Distillation ini juga memberikan bau dan rasa kesan hanyir yang minimum.
 • Diiktiraf oleh Friend of the Sea®. Ianya untuk memastikan bekalan berterusan minyak ikan berkualiti tanpa menjejaskan alam sekitar.

 

cara mengatasi sakit jantung omega3

Perbandingan kandungan EPA & DHA Omega Guard Shaklee dengan jenama-jenama lain, terbukti kandungan Omega Guard adalah yang terbaik.

 

Jadi bagi yang sayang jantung, mahu jantung kekal sihat, kenapa tidah melabur untuk suplimen Omega-3 seperti OMEGA GUARD SHAKLEE sebagai amalan seharian di samping diet yang sihat & senaman yang teratur. Bukannya bila sudah ada sakit jantung baru nak cari Omega-3, waktu itu masalah dah jadi complicated, suplimen sahaja tidak cukup. Malah anda mungkin perlu menjalan pembedahan jantung bypass dan bergantung kepada ubat doktor buat selama-lamanya. Mencegah sudah pasti lebih baik daripada mengubati bukan? Sakit tu mahal kosnya, tapi SIHAT ITU TIDAK TERNILAI.

Selain daripada salah satu cara mengatasi sakit jantung, Omega-3 juga didapati sangat baik untuk fungsi otak, kesihatan sendi, kehamilan, menyokong kesihatan kulit, membantu penurunan berat badan, meningkatkan sistem imun dan mengawal atur pengeluaran dan fungsi hormon. KLIK SINI untuk mengetahui lebih info tentang OMEGA GUARD.

 

Untuk info atau pesanan produk Shaklee:

Pengedar Shaklee Kuala Terengganu, Gong Badak & Kuala Berang, Terengganu.